zaterdag 2 maart 2019

Inzet van digitale technologie voor innovaties in business development

Dagelijks staat het nieuws vol met vernieuwingen op technologisch gebied die invloed hebben op ons dagelijks leven en op de manier waarop organisaties functioneren. Digitaal transformeren lijkt dan ook over deze technologieën te gaan, maar dat is niet het hele verhaal.


Digitale technologie is een bron voor innovatie, maar het gaat eerst en vooral om de kansen voor het bedrijf en de klanten. In welke technologieën organisaties investeren is belangrijk, maar slechts tot op zekere hoogte. Uit onderzoek (Leading Digital, MIT) blijkt dat bedrijven die succesvol digitale technologie toepassen, dit vooral doen vanuit een brede en heldere visie over de toekomst van hun bedrijf. Deze bedrijven combineren deze visie met gedegen leiderschap, betrokkenheid van medewerkers en gerichte investeringen in technologie om waarde te creëren. Waarde voor hun klanten, maar ook voor hun eigen business en medewerkers.

Bij deze organisaties is de inzet van digitale technologie gericht op innovaties in business development, waarbij technologie slechts een middel is om dat te faciliteren en goed leiderschap de hefboom. Succesvol realiseren van deze innovaties vergt vaardigheden op het vlak van digitale technologie en vooral ook sterk digitaal leiderschap. Bovendien zal digitaal leiderschap het mogelijk moeten maken dat de organisatie voortdurend haar status quo uitdaagt, zich snel kan aanpassen aan veranderingen en extreem klantgericht is.

Wat betekent dat voor een bedrijf?

Business development en digitale technologie zijn in deze tijd onlosmakelijk verbonden. Maar de impact van de inzet van technologie is voor elk bedrijf anders, omdat organisaties zich in verschillende fasen van digitale ontwikkeling bevinden en omdat de doelstellingen en visies van de leiders verschillen. Wel overeenkomstig is dat integratie van digitale technologie altijd impact heeft op zowel de bedrijfsvoering als op de portfolio. Digitale innovatie resulteert in fundamentele veranderingen in de manier waarop een organisatie werkt en waarde levert aan haar klanten.

Kijk eerst goed naar kansen en uitgangspositie

Het is belangrijk om eerst een stap terug te doen en, onafhankelijk van technologie, te kijken waar kansen liggen en wat de behoeften zijn. Waar de organisatie zich bevindt in haar digitale ontwikkeling en welke innovaties in de organisatie noodzakelijk zijn om de visie en doelstellingen te realiseren. Het kiezen van een technologie is hierbij slechts een onderdeel. De verbeteringen in de werkprocessen, de technische implementaties en het meekrijgen van de mensen in de veranderingen zijn minstens zo belangrijk.

Een goede aanpak houdt hier allemaal rekening mee en richt zich op zowel leiderschapsontwikkeling als op digitale ontwikkeling. Uitgangspunt daarbij is dat de inzet van digitale technologie helpt bij innovaties in business development voor het creëren van waarde voor klanten, medewerkers en business.

Starten met innovaties in business development is geen “big-bang” en vraagt niet persé een groot budget. Het gaat niet om radicale omvormingen. In de praktijk bereiken we grote resultaten door te werken aan een reeks kleine verbeteringen. Hoe paradoxaal ook, ondanks de disruptieve tijd is de inzet van digitale technologie voor innovaties in business development eerder een geleidelijk proces dan abrupte verandering.

Het is echter wel een misvatting te denken dat je kunt blijven doen wat je al doet, maar dan met een aantal nieuwe tools. Organisaties die slagen zijn veranderd in hun manier van werken en meestal ook in hun aanbod en omgang met hun klanten. Verbeteren van de klantbeleving is heel belangrijk, maar dat betekent ook aanpassingen in de organisatie als geheel. Werk niet alleen aan een betere “front-office”, want ontwikkeling van de klantbeleving vraagt ook nieuwe werkwijzen, slimmere werkprocessen, beschikbaarheid van realtime data en andere manieren van zakendoen.

Start met een assessment

Om succesvol digitale technologie in te zetten voor de ontwikkeling van uw business, adviseren wij om eerst in kaart brengen wat de fase is van digitale innovatie in business development waarin uw organisatie zich nu bevindt. U kunt hiermee starten. Vrijblijvend. Met het invullen van onze assessment. U ontvangt dan persoonlijke feedback.

Meer weten? Lees meer->

Geen opmerkingen:

Een reactie posten